Vacatures op social media
Als werkgever bent u wellicht op zoek naar versterking, maar na een hoop verwoede pogingen is uw vacature nog steeds niet vervuld. Het is u waarschijnlijk niet ontgaan: de arbeidsmarkt is op dit moment enorm krap. Daarom kan het lastig zijn om geschikt personeel te vinden, benaderen en aan te nemen. Een manier die hierbij kan helpen, is het inzetten van diverse social media-kanalen. Hoewel ‘social recruitment’ vandaag de dag geen 100% garantie biedt op succes, vergroot het wel uw mogelijkheden en kansen om uw vacature toch te vervullen. In dit blog leggen we u graag uit hoe u uw social media-kanalen optimaal kunt benutten om uw vacatures onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep.
Inhoudsopgave
De voordelen van social recruitment
Het inzetten van social media voor het vervullen van uw vacature heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat dagelijks miljoenen Nederlanders gebruik maken van diverse social media. Dankzij gesponsorde vacatures kun je dus ook potentiële kandidaten bereiken die wat passiever zijn (lees: niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar het wel zouden overwegen als het op hun pad zou komen). Ook worden vacatures geplaatst op social media-kanalen eerder gezien als informeler, persoonlijker en toegankelijker dan bijvoorbeeld vacatures geplaatst via wervingskanalen en traditionele media (kranten, vakbladen, straatreclame etc.). De drempel voor werkzoekenden om contact op te nemen is dan ook lager én hij of zij heeft direct een beeld van uw bedrijf door uw social media-profiel. Kortom: social recruitment werkt als tweerichtingsverkeer in plaats van eenrichtingsverkeer vanuit de werkgever.
Welk kanaal past bij uw vacature?
De meest gebruikte social media-kanalen in Nederland zijn Instagram, Facebook en LinkedIn. Veel werkgevers gebruiken vooral dat laatste voor het werven van kandidaten, maar onderschat Instagram en Facebook zeker niet! Ook deze kanalen kunnen de sleutel tot succes zijn. Maar welk kanaal past het beste bij uw vacature? Dat hangt af van een aantal factoren.
Verreweg het grootste gedeelte van de social media-gebruikers in Nederland, is te vinden op Facebook. Niet alleen dat maakt Facebook zo’n interessant medium om in te zetten voor uw vacaturen: vanuit het perspectief van een werkgever biedt Facebook veel opties aan voor het targeten van bepaalde gebruikers, het plaatsen van diverse advertentiesoorten én advertentieplaatsingen.
Mogelijkheden. U kunt gebruikmaken van video’s, afbeeldingen, carrousels en diavoorstellingen om uw vacature onder de aandacht te brengen. Vervolgens kiest u of u de vacature wil uitlichten in de nieuwsfeed op desktop of mobiel, in de rechterkolom of juist als story. De laatste stap is targeten op uw gewenste locatie, demografische gegevens, interesses en gedrag. Zo heeft u genoeg controle over wie uw advertentie te zien krijgt, wat de kans op een geslaagde vacaturevervulling via Facebook vergroot.
Doelgroep. Waar LinkedIn het meest geschikt is voor professionele posities die jarenlange ervaring vereisen, spreekt Facebook een veel bredere doelgroep aan. Bent u echter op zoek naar tieners voor het vervullen van een bijbaanvacature? Dan is Facebook minder geschikt; deze generatie zit op andere platformen, zoals Instagram.
Op Instagram staat beeld centraal, waardoor het een informele en authentieke houding verwacht van gebruikers – ook voor bedrijven. Op Instagram horen dus geen lange lappen tekst thuis. Zorg er daarom voor dat uw vacature beeld bevat van uw eigen bedrijf en maak gebruik van een korte, aansprekende slogan die de gebruiker aanzet om naar de vacaturepagina te gaan (en te solliciteren!).
Mogelijkheden. Ook op Instagram heeft u opties als video’s, afbeeldingen, story’s en carrousels te plaatsen om uw doelgroep te bereiken. U kunt op nieuwsfeeds terechtkomen, maar ook onder het tabblad ‘Ontdekken’ en tussen story’s door. Net als bij Facebook kunt u hier zeer gericht targeten op demografische gegevens, interesses, gedrag en locatie.
Doelgroep. Mede door de spontaner en meer ongedwongen sfeer dan bijvoorbeeld op LinkedIn, is Instagram met name interessant voor vacatures gericht op tieners, jongeren en dertigminners. Voor functies die meer ervaring vereisen, is dit dan ook niet het meest geschikte platform.
LinkedIn is een zakelijk platform en eigenlijk draait alles hier om werk. Het is dan ook niet zo gek dat dit het belangrijkste social media-kanaal is om uw vacature op te plaatsen en uit te lichten. Het grootste verschil met bijvoorbeeld Facebook en Instagram is dat LinkedIn zeer geschikt is voor zowel het bereiken van passieve werkzoekenden als actieve werkzoekenden. Iemand die echt actief werk zoekt, gaat namelijk eerder op zoek naar vacatures op LinkedIn dan op Facebook of Instagram.
Mogelijkheden. Een ander voordeel van LinkedIn is dat iedereen hun professionele interesses, ervaringen en vaardigheden benoemt. Hierdoor kunt u uw vacature heel goed targeten. Zo zorgt u ervoor dat bijvoorbeeld uw vacature voor administratief planner niet terechtkomt bij softwareontwikkelaars en vice versa. Ook kunt u targeten op bedrijfstak, titels en graden, aantal jaren ervaring en functietitels. Op LinkedIn kunt u kiezen uit gesponsorde content in het nieuwsoverzicht, een dynamische advertentie, InMail en tekstadvertenties.
Doelgroep. Tieners en jongeren zitten vaak niet op LinkedIn, maar voor vacatures voor professionele banen zit u goed op LinkedIn. Ook voor hogere functies, zoals managementfuncties, is LinkedIn een goed platform om uw vacature te plaatsen.
Hulp nodig?
Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden om uw vacature zo goed mogelijk onder de aandacht van uw doelgroep te brengen. Het zit ‘m in het bepalen van het juiste platform, de juiste advertentievorm, het juiste type content én het nauwkeurig targeten van uw doelgroep. Zo heeft u de grootste kans om uw vacaturen snel te vervullen. Bij Vanoo Media helpen we u graag bij het opzetten van een campagne rondom uw vacature. Daarnaast staan we u bij met advies over de diverse mogelijkheden en welke optie het beste bij u past. Neem contact met ons op!