Toegankelijke teksten
U schrijft een tekst omdat u wilt dat uw lezer er iets mee kan. U wilt uw lezer bijvoorbeeld overhalen om uw product of dienst te kiezen, of u wilt meer informatie geven over uw producten of diensten. Maar wist u dat veel mensen moeite hebben met het begrijpen van bedrijfscommunicatie? Wanneer u de tekst in moeilijke taal schrijft, is het voor de lezer ook moeilijker om de tekst te begrijpen. Dit betekent ook dat de lezer de boodschap van de tekst niet begrijpt. Het gevolg is dat uw tekst geen effect heeft op de lezer, hun gedachten en gedrag. Dit is zonde van uw tijd en inspanningen en uw lezers kunnen gefrustreerd raken. Zorg er daarom voor dat u uw teksten op een toegankelijke manier schrijft. Vanoo Media geeft u graag een paar tips!
- Gebruik makkelijke woorden die iedereen begrijpt
Wanneer u met collega’s praat of schrijft, gebruikt u vaak vaktermen. In zo’n situatie is jargon gebruiken niet per se slecht. U weet immers allebei wat u bedoelt met deze woorden. Iemand buiten uw vakgebied weet echter niet wat uw vaktermen betekenen. Voor deze lezers is een tekst vol vaktermen en jargon dus moeilijk te lezen. Het kost veel moeite en inspanning, en nóg is het dan mogelijk dat de boodschap niet overkomt. Dit probleem ontwijkt u door alledaagse woorden te gebruiken in uw teksten. Bijvoorbeeld: een dakdekker schrijft een duidelijke tekst wanneer hij ‘schuin dak’ gebruikt in plaats van ‘hellend dak’. Iedereen kent het woord ‘schuin dak’, terwijl ‘hellend dak’ minder duidelijk is voor sommige lezers. Denk niet dat makkelijke woorden ervoor zorgen dat u minder professioneel lijkt. Ook mensen met een hoger taalniveau, zoals hoger opgeleiden en professionals, vinden makkelijk te lezen teksten namelijk fijner.
- Schrijf korte en duidelijke zinnen
Lange zinnen zijn vaak lastig te volgen. Zeker als ze moeilijke informatie of woorden bevatten. De lezer moet zich focussen op het ontcijferen van de tekst. Vervolgens kan de lezer zich niet meer focussen op het verwerken van de boodschap. Maak daarom uw zinnen korter, zodat er maar één belangrijke boodschap per zin staat. U kunt bijvoorbeeld een vakterm benoemen, die u in de zin daarna verder uitlegt. Of juist andersom: dan weet de lezer al waar het over gaat als u de vakterm benoemt. Hoe dan ook zorgen korte zinnen ervoor dat uw tekst toegankelijk en makkelijk te lezen is. Vervang komma’s wat vaker door punten en zorg ervoor dat de zin maximaal 15 tot 20 woorden lang is.
- Wees concreet
De Nederlandse taal staat bekend om de vele spreekwoorden, beeldspraak en gezegden. Hoewel deze woorden en zinnen een tekst ‘verhalend’ kunnen maken, is het voor het informeren van de lezer minder goed. De betekenis van spreekwoorden en gezegden is niet altijd even duidelijk. Dit kan verwarring scheppen, waardoor de boodschap niet goed overkomt. Dit geldt ook voor zinnen die onnodig lange beschrijvingen hebben van gebeurtenissen of uitspraken. Een voorbeeld: ‘Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft meermaals gezegd dat, als je weet dat bij publicatie over bepaalde onderwerpen discutabele of heftige reacties kunnen komen, er een moderatieplicht is.’ Het is niet alleen een lange zin, er komen ook veel (lastige) woorden in voor. De zin kan ook zo geschreven worden: ‘Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zegt dat uitgevers de opmerkingen op hun verhalen in de gaten moeten houden.’ Klinkt al een stuk duidelijker, toch? Kortom: vermijd zoveel mogelijk spreekwoorden, beeldspraak, gezegden, en andere uitgebreide beschrijvingen. Wees concreet!
- Gebruik voorbeelden
Sommige mensen zijn tekstueel ingesteld, anderen zijn visueel ingesteld. Om uw tekst zo toegankelijk mogelijk te maken, is het belangrijk dat u beide soorten lezers ondersteunt met voorbeelden. Als u bijvoorbeeld een vakterm introduceert (‘hellend dak’), omschrijft u wat een hellend dak is in de volgende zin (‘een schuin dak met minimaal een hoek van 5 graden’). Vervolgens voegt u een afbeelding toe van een hellend dak, zodat visuele lezers ook begrijpen wat u bedoelt met ‘hellend dak’. Illustraties en afbeeldingen maken het ook voor tekstuele lezers duidelijker. Voeg deze dus toe waar mogelijk.
- Duidelijke structuur
Het is voor de lezer belangrijk om te weten waar de tekst over gaat. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten van uw tekst. Geef uw tekst of pagina daarom een duidelijke titel. Daarnaast is het fijn als een tekst goed scanbaar is. Dit betekent dat de lezer gemakkelijk de informatie waarnaar hij of zij op zoek is, kan vinden in uw tekst. Duidelijke koppen boven paragrafen kunnen hierbij helpen. Een goede structuur schept dus duidelijkheid en orde in uw tekst, de lezer uw tekst beter begrijpt en de boodschap beter overkomt.
Vanoo Media schrijft uw toegankelijke teksten
Vindt u het moeilijk om toegankelijke teksten te schrijven? Bijvoorbeeld omdat u in een specialisme werkt dat met veel jargon werkt? De tekstschrijfsters van Vanoo Media weten hoe ze een toegankelijke tekst moeten schrijven uit uiteenlopende onderwerpen. Juist omdat onze tekstschrijvers niet uit uw vakgebied komen, zijn ze perfect in staat om te begrijpen wat er verduidelijkt moet worden in uw websiteteksten. Heeft u interesse in deze dienst? Neem dan contact met ons op. We gaan graag voor u aan de slag!