Toegankelijke formulieren
Uw website is uw online visitekaartje. Het doel is dan ook om gemakkelijk en snel in contact te kunnen komen met potentiële klanten. Een veelgebruikt instrument hiervoor zijn formulieren, zoals contactformulieren en offerteformulieren. Deze pagina’s op uw website vormen een gemakkelijke manier om informatie op te vragen, een bestelling te plaatsen, een afspraak in te plannen of om gegevens achter te laten. Om ervoor te zorgen dat veel mensen uw formulieren invullen, is het belangrijk om ze voor iedereen toegankelijk te maken. Hoe? Wij vertellen het u in dit blog.
Als eerst: waarom uw formulieren toegankelijk maken?
U kent het misschien wel: u bent zich aan het oriënteren op een nieuwe zakelijke partner of het aanschaffen van een bepaald product. U bekijkt enkele websites en maakt vervolgens een keuze. Om de samenwerking op te zetten, besluit u om het contactformulier of offerteformulier in te vullen. Maar het lukt niet… en u weet niet waarom. Gefrustreerd gaat u op zoek naar een concurrent die wél een duidelijk en – misschien wel het belangrijkst – een werkend formulier heeft. De kans bestaat dat uw eigen potentiële klanten precies zo denken. Met andere woorden: een slecht werkend formulier op uw website kan zomaar uw waardevolle klanten richting de concurrent sturen. Zorg er daarom voor dat uw formulieren goed werken en toegankelijk zijn voor iedereen met behulp van onderstaande tips.
Tip 1: Match invoertypes met de gevraagde info
Wanneer u om iemands e-mail vraagt, wilt u natuurlijk wel dat daar een e-mailadres ingevuld wordt en geen telefoonnummer. Hierbij kunt u gebruik maken van bepaalde invoervelden. Voor het veld waarin u om een e-mail vraagt, kunt u instellen dat alleen antwoorden met een ‘@’ geldig zijn (een e-mailadres zonder ‘@’ bestaat immers niet). Voor telefoonnummers kunt u instellen dat de in te voeren gegevens numeriek moeten zijn, en slechts een aantal tekens lang. Een 06-nummer is bijvoorbeeld doorgaans tien tekens lang. Kortom: door het invoertype van het veld in het formulier in te stellen, voorkomt u dat er ongeldige gegevens worden ingevoerd. Logisch: de kracht van een contactformulier is dat het contact opnemen makkelijk moet maken, niet lastiger.
Tip 2: Geef duidelijke instructies
Voortbordurend op de eerste tip: zorg ervoor dat de klant weet wat ze moeten invullen bij een bepaald veld. Dit doet u door de velden te labelen. Bijvoorbeeld: uw contactformulier heeft twee velden voor het invullen van de naam, een veld voor de voornaam en een veld voor de achternaam. Boven het veld of in het veld zelf, vertelt u wat er ingevuld moet worden, zoals ‘Voornaam’ en ‘Achternaam’. Dit doet u voor alle velden in het formulier: ‘E-mailadres’, ‘Telefoonnummer’, ‘Straatnaam’, ‘Huisnummer’, ‘Postcode’, ‘Plaats’, ‘Onderwerp’ en ‘Uw bericht’, bijvoorbeeld. Door duidelijke instructies te geven aan degene die het formulier wil invullen, verkleint u de kans op foutief ingevulde en incomplete formulieren. In combinatie met bovenstaande tip zal dat zeker lukken!
Extra tip: u wilt natuurlijk wel dat zo veel mogelijk velden ingevuld worden, in ieder geval de velden die u verplicht acht om de gebruiker goed van dienst te kunnen zijn. U kunt immers lastig contact opnemen met een gebruiker die zijn of haar e-mailadres of telefoonnummer niet achterlaat. Geef dit aan door het label ‘(verplicht)’ of een asterisk (‘*’) toe te voegen aan de velden die verplicht zijn. Vergeet dit niet op te nemen in de code van het formulier, zodat de gebruiker het formulier ook niet kan verzenden totdat alle verplichte velden op correcte wijze zijn ingevuld.
Tip 3: Maak gebruik van visuele hints bij foutmeldingen
Soms zijn tekstuele instructies niet duidelijk genoeg. Maak daarom gebruik van visuele hints bij foutmeldingen, zoals het rood worden van een invoerveld als deze verplicht is en nog niet is ingevuld, of als een gebruiker een telefoonnummer invoert in een veld bedoeld voor een e-mailadres. Dit trekt extra aandacht van de gebruiker, waardoor het ook sneller duidelijk is waarom hij of zij het formulier nog niet kan versturen. Dat scheelt een hoop frustratie!
Tip 4: Geef suggesties bij foutmeldingen
Oké, u heeft de aandacht van de gebruiker getrokken door een rood randje te gebruiken bij het foutief ingevulde veld. Het kan zijn dat dit gewoon een foutje was, maar het kan ook zo zijn dat de instructielabel tóch niet duidelijk genoeg was. Geef daarom een suggestie bij foutmeldingen, zodat de gebruiker weet wat hij of zij verkeerd heeft gedaan. Heeft hij of zij het telefoonnummer niet ingevuld, terwijl dat wel verplicht was? Vertel dan wat hij of zij wel moet doen, zoals: ‘Het invullen van uw telefoonnummer is verplicht’ of ‘Voer uw postcode als volgt in: 1234 AB’.
Tip 5: Geef de gebruiker zekerheid en controle
Een serieuze gebruiker zal zeker willen weten dat wat hij of zij heeft ingevuld, ook klopt. Dit is zeker het geval bij belangrijke informatie, zoals een IBAN, telefoonnummer of een e-mailadres. Zorg er daarom voor dat het formulier niet automatisch verzonden kan worden, maar dat de gebruiker op de verzendknop moet drukken om deze actie uit te voeren. Geef hierbij ook duidelijkheid met wat de gebruiker nu eigenlijk voor actie uitvoert. Noem uw verzendknop bijvoorbeeld ‘Verstuur contactaanvraag’ of ‘Vraag offerte aan’. Worden er belangrijke gegevens gevraagd? Bied de gebruiker dan een samenvatting van de ingevulde gegevens voordat hij of zij het formulier daadwerkelijk verstuurt. Vergeet niet om dan ook een ‘Ga terug’-knop toe te voegen, zodat de gebruiker de informatie eventueel nog kan aanpassen.
Hulp nodig bij het toegankelijk maken van uw formulieren?
Veel van bovenstaande tips kunt u zelf doorvoeren, maar er zitten ook een aantal tips tussen die wat lastiger te implementeren zijn. U moet hiervoor bijvoorbeeld de code van het formulier aanpassen, wat codeerkennis vereist. Beschikt u niet over deze kennis, maar wilt u wel dat uw formulieren naar wens werken om het klantsucces te vergroten? Schakel dan de professionals van Vanoo Media in. Hoe? Door het zeer toegankelijke contactformulier op onze website in te vullen, natuurlijk!