Navigatiestructuur
We kennen het allemaal. Je belandt op een website en kunt maar niet vinden wat je zoekt. De navigatie is een belangrijk onderdeel tijdens de website ontwikkeling. Wij ondersteunen u hierin, maar geven in dit blog alvast wat handvaten.
Een goede navigatiestructuur is een belangrijk onderdeel van elke succesvolle website. Het is de sleutel tot gebruikersvriendelijkheid. Daarnaast is het belangrijk voor zowel SEO als conversie-optimalisatie. Als de structuur van een website iemand in staat stelt snel door te klikken en te vinden wat hij zoekt, dan is de kans veel groter dat hij of zij openstaat om een vaste klant of gebruiker te worden van uw website. Of het nu gaat om het informeren van bezoekers door middel van blog- en nieuwsartikelen of het verkopen van producten: je wil dat zoveel mogelijk bezoekers een doel voltooien.
Maar waar bestaat een goede menustructuur uit?
- Overzichtelijke structuur: de structuur moet direct begrepen worden door de gebruikers en zich makkelijk kunnen oriënteren
- Relevante inhoud: dit moet niet alleen begrijpelijk zijn voor gebruikers, maar ook relevant zijn en oplossingen bieden.
- Intuïtieve interface: gebruikers moeten met een paar klikken het doel van hun zoekopdracht kunnen bereiken. Denk aan producten, diensten of informatie.
Categorisatie van inhoud betekent dat alle informatie overzichtelijk wordt opgedeeld in logische groepen, die vervolgens gepositioneerd worden op basis van welke elementen het meest belangrijk zijn. Het vormt de basis van de inhoud en van de layout van de website, van de menustructuur en de structuur van de gehele website. Het is niet voor niets de eerste stap bij het ontwerpen van een nieuwe website.
Aan de slag: hoe ontwikkel je een goede navigatiestructuur op uw website?
- Start bij de doelgroep
Je moet weten wie de bezoekers zijn om een goede navigatiestructuur te bepalen. Wie is de doelgroep en waar zoeken ze naar?
- Bepaal het doel van je website
U gaat er natuurlijk voor dat zoveel mogelijk bezoekers het doel van de website voltooien. Dit kunnen verschillende doelen zijn. Een website kan bijvoorbeeld bedoeld zijn om producten te verkopen, leads te verzamelen of om te informeren. De navigatiestructuur hoort te worden opgebouwd door te kijken naar het doel van de website.
- Menustructuur bouwen
Help Google een handje met het begrijpen van de content op de website. Dit doe je door een overzichtelijke sitestructuur op te bouwen. Maak onderscheid in hoofdpagina’s en subpagina’s. Je onderscheid op deze manier hoofdzaken van bijzaken voor zowel bezoekers maar ook de zoekmachines.
- Responsive menu’s
Het aantal mobiele websitegebruikers blijft maar groeien. Een responsive ontwerp kan daarom ook niet ontbreken. Horizontale menu’s zijn op mobiel niet goed leesbaar, zorg er daarom voor om met uitvouwbare menu’s te werken.
- Broodkruimelmenu
Onder de navigatiestructuur valt nog een belangrijk onderdeel: het broodkruimelmenu. Een bezoeker ziet dan altijd waar hij zich bevindt. Daarnaast is een broodkruimelmenu goed voor de interne linkstructuur. Zoekmachines kunnen zo de webpagina’s makkelijk indexeren. Dit is weer bevorderlijk voor de SEO.
- Sitemap
Een sitemap is een pagina met een overzicht van alle URL’s op de website. Zie het als een soort van inhoudsopgave van de website voor de zoekmachines.
- Footer menu
Een footer menu is ook een belangrijk navigatie element. Het bevindt zich helemaal onderaan uw website. Het footer menu is op iedere pagina onderaan terug te vinden. In de footer kun je bijvoorbeeld ook links als algemene voorwaarden, privacybeleid, sitemap etc. kwijt. Gebruik het om de overige links aan te bieden.
Ondersteuning in het proces
Als laatste tip willen wij u meegeven dat u niet alles zelf hoeft uit te vinden. Wanneer de gebruikerservaring wat betreft de navigatiestructuur niet wenselijk is, dan zijn er belangrijke stappen tijdens de planning van de website niet goed uitgevoerd of niet goed ontworpen. Vanoo Media ondersteunt u graag in dit proces. Van het meedenken tot de uitvoering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!